Akademisyenden yeni mantar keşfi: Literatüre girdi

ISUBÜ Atabey Meslek Yüksekokulu’ndan Önemli Keşif: Türkiye’de 3 Yeni Mantar Türü Keşfedildi

ISUBÜ Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Almanya’nın Goethe Üniversitesi’nde yaptığı araştırmalar sonucunda İzmir, Denizli ve Burdur illerinde üç yeni mantar türünü keşfetti. Bu keşifle bilim dünyasına önemli bir katkı sağlandı.

‘TÜRKİYE CANLI BİYOÇEŞİTLİK AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ÜLKE’

2010-2022 yılları arasında söz konusu illerde toplanan mantar örnekleri üzerinde detaylı incelemelerde bulunduklarını belirten Doç. Dr. Kaygusuz, “İzmir’e ait olan ‘Volvariella İzmirensis’ adını verdiğimiz yeni mantar türünü Kemalpaşa ilçesi Bağyurdu Mahallesi ve Bayındır ilçesinde bulunan kavaklık alanlardan topladık.” dedi.

Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir bölgede yer aldığını vurgulayan Kaygusuz, “Ülkemiz genelinde yaklaşık 3 bin 200 makro mantar türü tespit edilmiştir. Bu zenginliği korumak ve nadir mantar türlerini keşfetmek, besinsel, ekonomik ve tıbbi açıdan araştırmak büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

‘DÜNYA İÇİN YENİ BİR MANTAR TÜRÜ OLDUĞU BELİRLENDİ’

Denizli’de ‘Volvariella neoparvula’, Burdur’da ise ‘Volvariella ranulicystis’ isimleri verilen yeni mantar türlerinin dünyaca tanıtıldığını aktaran Kaygusuz, “Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılan saha çalışmaları sonucunda birçok mantar örneği toplandı. Bu örnekler Atabey Meslek Yüksekokulu laboratuvarında incelendi ve DNA analizleri yapıldı. Yapılan karşılaştırmalar neticesinde İzmir’den keşfedilen ‘Volvariella izmirensis’ adlı mantarın dünya için yeni bir tür olduğu belirlendi ve uluslararası alanda yayımlanan ‘Phytotaxa’ dergisinde literatüre kazandırıldı.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Türkiye’nin zengin biyoçeşitliliğe ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, yapacakları çalışmalarla yeni türleri keşfetmeyi hedeflediklerini belirtti.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Akıllı dikiş devrimi! Enfeksiyonlara karşı erken uyarı

Tıp dünyasında devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Akıllı dikişler, cerrahi operasyonlar sonrası enfeksiyonları ve diğer komplikasyonları anında tespit ederek hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırmayı vaat etti. Geleneksel dikiş …

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir