Rusya’nın petrol ve doğalgaz geliri yüzde 80 arttı
3 mins read

Rusya’nın petrol ve doğalgaz geliri yüzde 80 arttı

Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri şubat ayında bir önceki yıla göre yüzde 80’den fazla artarak 10 milyar doların üzerine çıktı. Gelirdeki artışta üreticilerin Batı yaptırımlarına karşı koymasıyla artan ham petrol fiyatları etkili oldu.

Rusya Maliye Bakanlığı’nın salı günü yaptığı açıklamaya göre Rusya’nın petrol ve doğalgaz vergilerinden elde edilen bütçe gelirleri geçen ay 945,6 milyar rubleye (10,4 milyar dolar) ulaştı.

Bloomberg’ün yaptığı hesaplamalara göre, Ukrayna savaşıyla nedeniyle baskı altında olan ülke kasası için önemli bir gelir kaynağı sağlayan ham petrol ve petrol ürünlerinden alınan vergiler iki kattan fazla arttı.

Geçen yıl varil başına 50 dolar olan petrol vergisinin bu yıl varil başına 65 dolardan hesaplanması artışta etkili oldu.

PETROL İHRACAT VERGİLERİ KALDIRILDI

Rusya, 2019 yılından bu yana ham petrol ve petrol ürünleri üzerindeki ihracat vergilerini kademeli olarak azalttı ve bu yıldan itibaren tamamen kaldırdı.

Aynı zamanda yetkililer, ihracat vergisi gelirlerindeki açığı telafi etmek için petrol çıkarma vergisini artırdı. Sonuç olarak Rusya’nın petrol üretim vergisinden elde ettiği gelir neredeyse son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bakanlığın verilerine göre Rusya ayrıca şubat ayında petrol işleyicilerine yurt içi dizel ve benzin satışları için 127,9 milyar ruble sübvansiyon ödedi.

RUSYA YAPTIRIMLARIN ETKİSİNİ SINIRLADI

Batılı ülkeler Rusya’nın petrol gelirlerini azaltmak için Şubat 2023’te Rus petrolünün varil fiyatını 50 doların altına düşüren yaptırımlar uyguladı. O dönemde Avrupa Birliği, Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatının çoğunu yasakladı. G7 ülkeleri ise Rus petrolüne yönelik varil başına 60 dolar tavan fiyat sınırı getirdi.

Diğer ülkeler Rus petrolünü daha yüksek fiyattan satın almakta serbest olsalar da sigorta ve nakliye gibi Batılı hizmetleri kullanmalarına izin verilmiyor.

Moskova ise yaptırımlara karşı gölge tanker filosu kullandı. Batılı olmayan alıcılar, aracılar ve hizmet sağlayıcılarla çalışarak fiyat sınırlamasının etkisini sınırladı.

Ancak ABD ve müttefikleri kasım ayından bu yana fiyat sınırlamasına uyum konusundaki denetimlerini sıkılaştırdı ve kısıtlamaları ihlal ettikleri gerekçesiyle çok sayıda gemi ve tüccara yaptırım uyguladı.

Bütçeye nakit akışını korumak için taban fiyat mekanizmasını devreye sokan Rusya, üreticilere Rus Ural petrolünün Brent petrole yaptığı varil başına 15 dolarlık suni indirim üzerinden vergi ödemelerini söyledi. Argus Media Ltd. verilerine göre, üreticiler Ural petrolünü ocak ayında Rus limanlarında ortalama 18 dolardan fazla indirimle sattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir