Dünya’daki okyanuslar bir zamanlar yeşildi

Japon Bilim İnsanlarından İlginç Keşif: Dünya’nın Eski Okyanusları Yeşilmiş!

Japon bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Dünya’nın erken dönemlerinde okyanusların rengi bugünkü gibi mavi değil, yeşilmiş. Gezegenimizin yüzeyinin dörtte üçü sularla kaplı olduğundan, uzaydan bakıldığında ‘soluk mavi nokta’ olarak görülür. Ancak yapılan araştırmaya göre, milyarlarca yıl öncesinde durum farklıymış.

Araştırmacılar, okyanusların kimyasal yapısı ve fotosentezin evriminin, eski okyanusların yeşil tonlarına sebep olduğunu belirtiyor. Eski zamanlarda atmosferimizde oksijen olmadığı için, tek hücreli organizmalar okyanuslarda var olmuş. Karalardan taşınan demir ve volkanik faaliyetlerle okyanuslar yüksek miktarda demirle buluşmuş ve bu da okyanus rengini belirlemiş.

Araştırmacılar, Japonya’nın açıklarında bulunan Iwo Jima Adası çevresindeki suların yeşilimsi tonlara sahip olduğunu gözlemlemiş. Bu renk, oksitlenmiş demir türlerinden biri olan Fe(III) ile bağlantılı. Bu bölgede bulunan eski bakteri türleri ve mavi-yeşil algler, fotosentez sırasında özel bir pigment olan phycoerythrobilin (PEB) kullanarak yeşil ışık altında fotosentezi daha verimli hale getiriyorlar.

Araştırmalar, Arkeen dönemde, denizlerde oksijen olmadığını ve okyanusların oksijen açısından zengin olmadığını gösteriyor. Bu durumun, yeşil tonlardaki okyanuslara sebep olabileceği düşünülüyor. Zamanla fotosentezin gelişimiyle serbest oksijen okyanuslarda oluşmaya başlamış ve atmosferde birikmiş. Bu süreç, bilim dünyasında ‘Büyük Oksidasyon Olayı’ olarak biliniyor.

Gelecekte Güneş’in parlaklığının artmasıyla okyanusların kimyası tekrar değişebilir ve bu da okyanusların renginin mor, kahverengi veya yeşil tonlarına dönüşmesine yol açabilir. Araştırma, Dünya’nın okyanuslarının renginin sadece estetik bir özellik olmadığını, aynı zamanda gezegenimizin kimyasal evrimi ve yaşamın tarihine ilişkin önemli ipuçları taşıdığını gösteriyor.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

100 yıl önce bilim insanları ne kadar yaşayacağımızı öngörmüş

Bilim insanları 100 yıl önce aslında ne yaşayacağımızı biliyorlardı. Yapılan araştırmalarda, günümüz ve geçmiş karşılaştırılarak ilginç sonuçlar ortaya koyuldu.

Google Haritalar’daki gizli tehlike ortaya çıktı! Her ev tehlikede olabilir!

Google Haritalar’ın Street View özelliği hırsızların kullandığı teknik haline geldi. Hırsızlar bu özelliği kullanarak keşif yaptığı ortaya çıktı.