Robotaksiler, 25 kat daha güvenli olabilir!

Waymo Robotaksileri İnsan Sürücülere Göre Daha Güvenli

Yapılan bir rapora göre Waymo’nun otonom araçları, yaya ve bisikletlilerin karıştığı kazaları önemli ölçüde azaltıyor. İnsan sürücülerle karşılaştırıldığında, robotaksilerin bu tür kazaları %82 ila %92 oranında, yaralanmalı kazaları ise %96 oranında azalttığı belirtiliyor. Ayrıca, ciddi yaralanmaların da %85 azaldığı ifade ediliyor.

25 Kat Daha Güvenli

Waymo’nun Seviye 4 otonom sistemle çalışan araçları, Phoenix’te faaliyet göstermeye başladıktan bu yana oldukça olumlu sonuçlar elde etti. Şirket, operasyonlarını 2022’de San Francisco, 2023’te Los Angeles ve 2024’te Austin’e genişletti. Ayrıca, 2025 itibariyle Atlanta’da test sürüşlerine başladı.

Firma, robotaksilerin toplamda 91 milyon kilometre yol yaptığını ve bu süreçte insan sürücülerle kıyaslamaya olanak tanıyan istatistiksel bir örneklem oluşturduğunu belirtiyor. Bu verilere göre, yaralanmalı kazaların önemli ölçüde azaldığı görülüyor.

Kavşaklarda meydana gelen yaralanmalarda %96’lık bir azalma kaydedilirken, ciddi yaralanma içeren kazalarda ise %85’lik bir düşüş olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Waymo’nun teknolojik yaklaşımı da göz önünde bulundurulduğunda, otonom araçların ne kadar güvenli olduğu ortaya çıkıyor.

Tesla, sadece kameralara dayalı bir sistem geliştirirken, Waymo daha pahalı ancak çok katmanlı bir yapı kullanmayı tercih ediyor. Araçlar, kameraların yanı sıra radar ve LiDAR teknolojileriyle de donatılarak çevresel algılama konusunda daha geniş bir veri setinden faydalanıyor. Şirket, bu yaklaşımın güvenli sürüş için daha etkili olduğunu savunuyor.

Waymo’nun açıkladığı veriler, otonom araçların şehir içi ulaşımda güvenliği artırabileceğini istatistiksel olarak kanıtlıyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Sahte baz istasyonu nedir? Android 16‘da önemli bir güvenlik önlemi olacak

Google, Android 16 kullanıcılarını sahte baz istasyonlarından koruyarak, gizli takip eden ve sahte mobil ağlara karşı önemli güvenlik prosedürleri uygulayacak.

Bir bakteri kadar hafif, atom kadar küçük… Bilim insanları uyardı: Herkesin evinde olabilir

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler, sadece uzak galaksilerde değil, doğrudan evimizin içinden bile geçiyor olabilir. Bilim insanlarına göre, “ilksel kara delikler” olarak adlandırılan mikroskobik kara delikler, karanlık maddenin gizemini çözmede kritik bir rol oynayabilir.

TEKNOFEST 17-21 Eylül’de kapılarını İstanbul’da açacak

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl 12. kez kapılarını açıyor! 17-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar toplamda 11 milyona yakın ziyaretçiye ilham veren TEKNOFEST, medeniyetler beşiği İstanbul’un eşsiz atmosferinde teknoloji ve inovasyon rüzgârları estirecek.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Akın akın Ay’a gidiyorlar! Resmen servet yatıyor, bu rakam ülkeleri heyecanlandırdı!

Çin ve ABD, son dönemde Ay’ı stratejik bir maden sahası olarak görüp kolonileştirme yarışını kızıştırdı. Vancouver merkezli bağımsız bilim insanları, Ay kraterlerinde platin, rodyum ve iridyum gibi nadir metallerin değerinin 1 trilyon doları aşabileceğini hesapladı.

Meta’dan geleceğin teknolojisi: İşte deneysel artırılmış gerçeklik gözlüğü Aria Gen 2’nin tüm detayları

Bu hafif çerçeveli gözlük, bir gün tüketici ürünlerine dönüşebilecek birçok iyileştirme barındırıyor. Bunlar arasında her bir göz için bakışı takip edebilen, göz kırpmalarını algılayabilen ve göz bebeklerinin merkezini tahmin edebilen geliştirilmiş …