Küresel piyasalarda karışık seyir izleniyor (6 Mayıs 2025)

Trump’ın Tarife Politikaları Küresel Piyasaları Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife politikalarının dünya ekonomisine etkileri yakından takip ediliyor. Yarın ABD Merkez Bankası (Fed) ve perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararlarının piyasalar üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Analistler, tarife uygulamalarının ABD ekonomisine etkilerinin Fed’in makroekonomik projeksiyonlarını değiştirmiş olabileceğini belirtiyor. Olası enflasyonist görünümün, Fed’in faiz indirim sürecinde beklentilerden daha yavaş hareket edebileceği öngörülüyor.

Fed’in politika faizini sabit tutacağı beklentiler arasında yer alırken, temmuz ayında faiz indirimi ihtimali yüzde 72 olarak fiyatlanıyor.


Medya Şirketlerinin Hisse Senetlerine Trump’ın Tarife Söylemleri Etkisi

Yeni tarife gelişmeleri yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Trump’ın film endüstrisine yönelik tarife açıklamalarının ardından, film endüstrisiyle iş birliği yapacağını belirterek, zarar vermek değil yardım etmek istediğini söyledi.

Tarife haberlerinin ardından medya şirketlerinin hisselerinde düşüş yaşandı. Dünya çapında izleyici kitlesine hitap eden ABD’li yapım şirketi Netflix’in hisseleri yüzde 1,9 değer kaybetti. Yayın platformu Paramount’un hisseleri yüzde 1,6, Warner Bros Discovery’nin hisseleri yüzde 1,9 ve Walt Disney’in hisseleri yüzde 0,41 düştü.

Tarife müzakereleri ise devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, bazı anlaşmalara çok yakın olduklarını ifade ederken, şirketlerin uzun vadeli tedarik ve ticaret stratejilerinde belirsizliklerin devam ettiğini belirtiyor.

Altın Yükselişini Sürdürüyor

Fed’in para politikası kararları öncesinde altının ons fiyatı yatırımcıların güvenli liman talebi ile üçüncü işlem gününde de yükselişini sürdürdü. Ons altın dün yüzde 2,9 artarak 3.334 dolardan günü tamamladı ve yeni işlem gününde de yüzde 0,60 yükselerek 3.352 dolardan işlem görüyor.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,35 seviyesinde seyrederken, dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 99,8 seviyesinde bulunuyor. Brent petrolün varili ise 1,2 artışla 60,9 dolardan satılıyor.

Bugün AMD ve Super Micro Computer’in finansal sonuçları takip edilecek. New York Borsası’nda ise S&P 500 endeksi yüzde 0,64, Nasdaq endeksi yüzde 0,74 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,24 değer kaybetti.

Avrupa Borsalarında Seyir Belirsiz

Avrupa borsalarında Fransa hariç pozitif bir seyir izlenirken, bugün açıklanacak veri gündemi takip edilecek. Endişelerin devam ettiği bölgede, imalat sanayi aktivitesindeki düşüş önemli riskler arasında yer alıyor.

Analistler, imalat sanayi aktivitesindeki güç kaybının yaşandığı bir dönemde hizmet sektörü aktivitesinin önem kazandığını belirterek, bugün açıklanacak hizmet sektörü PMI verilerinin yatırımcıların odağında olduğunu vurguluyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin haber akışı da yakından takip edilmeye devam ediyor. Dün Almanya’da DAX 40 yüzde 1,12 yükselirken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,39 arttı. Fransa’da ise CAC 40 endeksi yüzde 0,55 düşüş yaşadı.

Asya Borsaları Pozitif Seyir İzliyor

Çin ve Hong Kong’da ticaret savaşlarına ilişkin iyimserliklerle pozitif bir seyir öne çıkarken, Japonya ve Güney Kore’de tatil olduğu için işlemler gerçekleşmiyor.

Analislter, Çin ve ABD arasındaki ticaret geriliminin sınırlı da olsa azaldığını ve müzakerelerin önemli gündem maddesi olduğunu belirtiyor. Çin’de Caixin hizmet sektörü PMI’nın beklentilerin altında kalmasıyla bileşik PMI güçlü seviyede devam ediyor.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 yükselerek işlem görüyor.

BIST 100 Endeksi Dün Negatif Seyirde

Borsa İstanbul’da dün satış ağırlıklı bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi yüzde 0,60 değer kaybederek 9.112,19 puandan tamamlandı. VİOP’ta ise BIST 30 endeksi haziran vadeli kontratı dün akşam seansında yüzde 0,1 azalışla 10.440,00 puanda işlem gördü.

Dolar/TL dün 38,5630’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada 38,6120 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, reel efektif döviz kuru ve diğer çeşitli verilerin takip edileceğini belirtiyor ve 9.000-8.900 puan aralığının destek, 9.200-9.300 seviyelerinin direnç olabileceğini söylüyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler:

10.55 Almanya, nisan ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

11.00 Avro Bölgesi, nisan ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

11.30 İngiltere, nisan ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

12.00 Avro Bölgesi, mart ayı Üretici Fiyat Endeksi

14.30 Türkiye, nisan ayı Reel Efektif Döviz Kuru

15.30 ABD, mart ayı dış ticaret dengesi

Japonya ve Güney Kore’de piyasalar kapalı olacak

Related Posts

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE’de sert artış

Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE aylık bazda yüzde 2,65 artarken, enerjideki artış yüzde 4,32’yi buldu. Gıdada yüzde 1,35, hizmet sektöründe ise yüzde 3,15’lik yükseliş kaydedildi.

İhtiyaç kredisine sıfır faiz! 75 bin lira verecek

Kredi faizlerinin rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde, bankalar müşteri çekebilmek için dikkat çeken kampanyalara imza atıyor. Bu kapsamda sıfır faizli kredi fırsatları yeniden gündemde. Rakamlar 75 bin TL’ye kadar yükseldi. İşte faizsiz kredi veren …

Spot piyasada elektrik fiyatları

Spot piyasada elektrik fiyatları

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Analistlerin FED faiz beklentisi ne yönde?

ABD Merkez Bankası (FED) mayıs ayı faiz kararı için piyasaların tedirgin bekleyişi sürüyor. Peki, FED faiz kararı ne zaman? Analistlerin FED faiz beklentisi ne yönde?

N11 resmen satıldı! Rekabet Kurumu onayladı

N11 Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri AŞ’nin tamamının DMSF Holding Limited’e devrine Rekabet Kurumu onay verdi. N11’in tüm payları ve tek kontrolü artık Abu Dabi merkezli DMSF Holding Limited’te olacak. Onay kararı kurumun resmi internet …

Ziraat Bankası emeklilere 12 bin TL verecek

2025 yılının Mayıs ayına girilmesiyle birlikte, emekli maaşı promosyonlarında yeni güncellemeler yapılmaya başlandı. Taahhüt süresi sona eren milyonlarca emekli, bankaların sunduğu yeni promosyon tekliflerini araştırıyor. Bazı bankalar, emeklilere 27 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir