Mahkemenin verdiği kapatma kararı istinaf tarafından kaldırıldı: Emeklinin sendika mücadelesi

Emekli Meclisleri Sendikası’nın kuruluş talebi, Ankara Valiliği’ne 1 Aralık 2023 tarihinde sunuldu ancak resmi kayıt yapılmadı. Bunun üzerine sendika yasal yollara başvurdu. Ankara 6. İdare Mahkemesi, Ekim 2024’te sendika lehine karar verdi. Fakat Ankara Valiliği, Ankara 4. İş Mahkemesi’nde sendikanın kapatılması için dava açtı ve bu mahkeme Ocak 2025’te kapatma kararı verdi. Emekli Meclisleri Sendikası bu kararı temyize götürdü. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 38. Hukuk Dairesi ise sendikanın lehine karar verdi. Daire, emekliler tarafından sendika kurulup kurulamayacağı konusunda taraflar arasında anlaşmazlık olduğuna vurgu yaptı.

‘DELİLLER DEĞERLENDİRİLMEDİ’

Adliye Mahkemesi, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 20 Mart 2025 tarihli emsal bir kararına da atıfta bulundu. Bu kararda, emeklilerin sendika kurma hakkının sadece “aktif çalışma hayatında yer almamaları” halinde geçerli olduğu belirtildi. Mahkeme, dosyadaki belgelerden, kuruculardan 7’sinin aktif çalışma hayatında olup olmadığının netlik kazanmadığına dikkat çekerek konunun SGK’dan teyit edilmesini talep etti. Mahkeme ayrıca, delillerin toplanmadığı ve değerlendirilmediğine de işaret etti.

KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI

Dosya mahkemeye yeniden gönderilerek karar oybirliğiyle alındı. Ankara 4. İş Mahkemesi de, başvuru tarihinde kuruculardan 7 tanesinin aktif çalışma hayatında olup olmadığını taraflara sormak için süre verdi. Mahkeme, SGK’dan güncel unvanlı hizmet cetvellerinin gönderilmesini istedi ve duruşma için temmuz ayına gün verildi.

Emekli Meclisleri Sendikası Eş Sözcüsü Ali Ersin Gür, kararı değerlendirerek uluslararası sözleşmelere ve mevzuata dikkat çekti. Gür, aylık 14 bin 469 TL maaş alan emeklilere sendika kurma hakkı tanınmamasının adil olmadığını belirterek, “Biz Emekli Meclisleri Sendikası olarak sendikalaşma hakkımızı istiyoruz. Kimseden lütuf veya sadaka istemiyoruz” dedi.

Related Posts

Vergide 10 kat artışa itiraz dilekçesi yağdı

2026’dan itibaren 4 yıl boyunca geçerli olacak emlak rayiç bedellerindeki artış oranı yüzde 600
ile yüzde 1.000 arasında belirlendi. Vatandaşlar itiraz dilekçelerini vermek için muhtarlıklara koştu.

Kemalpaşa’da İşçi Zehirlenmesi Endişesi

Ege Seramik Fabrikası’nda yemek sonrası mide bulantısı yaşayan işçiler taburcu edildi.

Resmi Gazete’de yayımlandı… Yumurta satışında yeni dönem!

Yumurta israfının önlenmesi amacıyla sofralık yumurtanın raf ömrü için var olan “son tüketim tarihi” ibaresi, “tavsiye edilen tüketim tarihi” olarak değiştirildi. Yeni düzenlemelere uyum sağlaması için 31 Aralık 2025’e kadar geçiş süresi verildi.

Zeytinliklere ölüm fermanı

Zeytinlikleri, ormanları madencilik faaliyetine açacak ‘talan teklifi’nin 11 maddesi TBMM’de kabul edildi. Açlık grevinde olan köylüler, “TBMM’nin kapısından ayrılmıyoruz” dedi.

Salihli’de Üreticilere Pas Akarı Uyarısı

Tarım Müdürlüğü, domates, patlıcan ve biber üreticilerini pas akarı ve kırmızı örümceğe karşı uyardı.

Keban ve Ağın’da IPARD III Toplantısı

Elazığ’da hibe destek programı hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.