Uzmanlar uyardı: Stent korkusu hayatınıza mal olabilir!

Tedavide Hastanın İsteği Değil, Damarın İhtiyacı Önemli

Hastaların polikliniklere, internette veya çevrelerinden duydukları bilgilerle gelerek ilaçlı balon tedavisi talebinde bulundukları sıkça görülüyor. Ancak, bu tedavi seçeneğinin yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, her hastaya ve damara uygun olmadığını vurguluyor. Prof. Dr. Boztosun, “Tedavide kritik olan, hastanın ne istediği değil, damarın neye ihtiyaç duyduğudur” diyor.

20 Yıllık Bir Tedavi Seçeneği

Tedavi sürecinin hastanın talebi değil, tıbbi gereklilik doğrultusunda şekillendiğini vurgulayan Prof. Boztosun, darlık durumlarında öncelikle standart balon tedavisi uygulandığını belirtiyor. Damarın açılması durumunda ilaçlı balon tedavisine geçildiğini söyleyen Prof. Boztosun, ancak damarın yeniden daralması durumunda stent uygulamasının gerektiğini belirtiyor.

‘Damarım Ne İstiyor?’

Stent tedavisinin hala önemli bir seçenek olduğunu belirten Prof. Dr. Boztosun, hastaların ilaçlı balona önyargılı davranmamaları gerektiğini ifade ediyor. Prof. Dr. Boztosun, hastaların sormaları gereken sorunun ‘Ben ne istiyorum?’ değil, ‘Benim damarımın ihtiyacı ne?’ olması gerektiğini vurguluyor.

Her Damar İçin Uygun Değil

İlaçlı balon tedavisinin belirli durumlarda tercih edilebileceğini belirten Prof. Dr. Boztosun, hangi durumlarda bu yöntemin tercih edildiğini açıklıyor. Özellikle damarın uç kısımlarında, yan damar varlığında veya ileride bypass olma ihtimali olan hastalarda ilaçlı balon tedavisinin tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, hastaların tedavi seçiminde hekimlerine güvenmeleri gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Rahatsızlığı nedeniyle her yediğini kusunca 41 kiloya düştü, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yaklaşık 4 yıl boyunca yaşadığı sağlık problemi nedeniyle 2 kez ameliyat olan, sıkıntıları geçmediği için 70 kilodan 41 kiloya kadar düşen Sabiha Demirden (44), tüm şikayetlerinin kalın bağırsağındaki darlıktan kaynaklandığını öğrenince şoke oldu. Antalya’da Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyat ile sağlığına kavuşan Sabiha Demirden, yeniden doğduğunu söyledi.

Yaz sıcağı kavurdu, uzmanlar denize girecekleri uyardı: Ani dalıştan kaçının

Yazı sıcakları etkisini artırmaya devam ederken uzmanlar deniz ve havuza gireceklere uyarılarda bulundu. Kardiyolog Prof. Dr. Hasan Turhan, soğuk suya aniden girilmesinin kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.