ASELSAN açık kalp ameliyatları için Kalp Akciğer Makinesi geliştirdi




ASELSAN sağlık sektöründe de yerli ve milli ürünler geliştirmeye devam ediyor. İstanbul’da EXPOMed Eurasia Fuarı’nda Türkiye’de ilk kez milli imkanlarla geliştirilen Kalp Akciğer Makinesi tanıtıldı.

ASELSAN mühendislerinin Türk hekimlerle birlikte geliştirdiği Kalp Akciğer Makinesi, açık kalp ameliyatlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu makineler, hastanın yaşamasını ve ameliyatın gerçekleşmesini sağlayarak kalp ve akciğer fonksiyonlarını geçici olarak yerine getirir. Günümüzde açık kalp ameliyatlarında kalp akciğer makinesinin yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Yüzde 90 yerli

2020 yılında başlanan geliştirme süreci sonucunda cihazın kan testleri başarılı bir şekilde tamamlandı. Kalp Akciğer Makinesi, hekimlerin desteği ile tasarlanmış olup If Design, A’Design ve IDA Design gibi 3 farklı merkezden endüstriyel tasarım ödülü kazanmıştır. Yüzde 90 yerlilik oranına sahip olan bu makine, cari açığı azaltmanın yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilebilme potansiyeline sahiptir.




2026’da hastanelerde kullanılacak

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile birlikte Kalp Akciğer Makinesi üzerinde klinik test çalışmaları devam etmektedir. Bu makinenin hastanelerde kullanıma sunulması planlarına göre 2026 yılında gerçekleşecektir.

ASELSAN’ın kalp akciğer makinesi lansmanına katılan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Çok stratejik bir cihaz, bu cihaz olmazsa kalp ameliyatları yapılamaz. Bu cihaz artık Türkiye’de üretilebiliyor ve yüzde 90’ı da yerli. Ülkemiz, sağlık alanında da sanayi alanında da artık önemli adımlar atıyor. Bizim hedefimiz sağlık, savunma sanayimizden daha büyük bir sektör olacak.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Sahte baz istasyonu nedir? Android 16‘da önemli bir güvenlik önlemi olacak

Google, Android 16 kullanıcılarını sahte baz istasyonlarından koruyarak, gizli takip eden ve sahte mobil ağlara karşı önemli güvenlik prosedürleri uygulayacak.

Bir bakteri kadar hafif, atom kadar küçük… Bilim insanları uyardı: Herkesin evinde olabilir

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler, sadece uzak galaksilerde değil, doğrudan evimizin içinden bile geçiyor olabilir. Bilim insanlarına göre, “ilksel kara delikler” olarak adlandırılan mikroskobik kara delikler, karanlık maddenin gizemini çözmede kritik bir rol oynayabilir.

TEKNOFEST 17-21 Eylül’de kapılarını İstanbul’da açacak

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl 12. kez kapılarını açıyor! 17-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar toplamda 11 milyona yakın ziyaretçiye ilham veren TEKNOFEST, medeniyetler beşiği İstanbul’un eşsiz atmosferinde teknoloji ve inovasyon rüzgârları estirecek.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Akın akın Ay’a gidiyorlar! Resmen servet yatıyor, bu rakam ülkeleri heyecanlandırdı!

Çin ve ABD, son dönemde Ay’ı stratejik bir maden sahası olarak görüp kolonileştirme yarışını kızıştırdı. Vancouver merkezli bağımsız bilim insanları, Ay kraterlerinde platin, rodyum ve iridyum gibi nadir metallerin değerinin 1 trilyon doları aşabileceğini hesapladı.

Meta’dan geleceğin teknolojisi: İşte deneysel artırılmış gerçeklik gözlüğü Aria Gen 2’nin tüm detayları

Bu hafif çerçeveli gözlük, bir gün tüketici ürünlerine dönüşebilecek birçok iyileştirme barındırıyor. Bunlar arasında her bir göz için bakışı takip edebilen, göz kırpmalarını algılayabilen ve göz bebeklerinin merkezini tahmin edebilen geliştirilmiş …