Bakan Kacır, “GCIP Türkiye 2024 Hızlandırıcı Programı Ödül Töreni”nde konuştu Açıklaması

“`html

Türkiye’nin Yeşil Dönüşümü İçin Kritik Adımlar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmanın, olgunlaşma ve ticarileşme aşamasında olan teknolojilerle mümkün olacağını vurguladı. Bakan Kacır, “Gerçekleştirilen çalışmalar, 2035 yılı itibarıyla yeşil teknolojilere yönelik talebin yıllık 2 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşacağını göstermektedir.” ifadesini kullandı.

Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı Ödül Töreni

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) işbirliğiyle düzenlenen “Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı (GCIP) Türkiye 2024 Hızlandırıcı Programı Ödül Töreni,” Bakan Kacır ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın katılımlarıyla TÜBİTAK Başkanlık Feza Gürsey Salonu’nda gerçekleştirildi.

Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, yeşil dönüşümün öneminin toplumda geniş bir şekilde kabul gördüğü bir dönemde bulunduklarını belirtti.

Yenilenebilir Enerjiye Yatırım

Kacır, son 22 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefine yönelik önemli adımlar attıklarını ifade etti. “Yenilenebilir enerji, enerji tasarrufu ve çevre dostu yatırımlar konusunda sunduğumuz geniş teşviklerle, 2012 yılından itibaren toplamda 1,5 trilyon lira değerinde 16 bin 624 yatırıma destek sağladık.” diye ekledi. Bakan, elektrik kurulu gücünde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 58’e çıkardıklarını da belirtti.

Finansman ve Desteklemeler

Kacır, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda sanayicilerin yeşil dönüşüm yatırımları için daha iyi finansman erişimi sağlamak amacıyla Bakanlık olarak önemli adımlar attıklarını söyledi. Dünya Bankası işbirliğiyle yürütülen “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ve “Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi” ile 700 milyon dolardan fazla finansmanın sanayicilere, KOBİ’lere ve yeşil teknoloji girişimlerine aktarıldığını belirtti.

Türk Sanayisi İçin 5 Milyar Euro

Bakan Kacır, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) işbirliğiyle kurulan Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu’nun, sanayinin karbonsuzlaşması için 2030’a kadar 5 milyar avro finansman sağlar hedefinde olduğunu açıkladı. Kacır, bu sürecin yerli ve milli teknolojilerle yürütülmesinin önemine de değindi.

Yeşil Teknoloji Alanında Destekler

Kacır, Türkiye’nin elektrikli otomobil Togg gibi projelerle yerli ve milli otomobil üretimine adım attığını hatırlattı. Ayrıca, araştırma-geliştirme (AR-GE) ve yenilik alanlarında Türkiye’yi yeşil teknolojilerde lider hale getirmek için gerekli adımların atılmasının şart olduğuna dikkat çekti.

  1. Son 22 yılda 3 bin 434 projeye 22 milyar lira destek sağlandığı
  2. Yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği alanlarında çalışmalar yapıldığı
  3. TÜBİTAK programlarında AR-GE ve yenilik projelerinin öncelikli olarak desteklendiği

Küresel Cleantech İnovasyon Günleri

Kacır, gerçekleştirilen programlarla bugüne kadar 167 girişimin mentörlük ve hızlandırma eğitimleri ile buluşturulduğunu ifade etti. “7. çağrıya 103 girişim başvurdu ve bunlardan 36’sı bu eğitimlerden yararlandı; 23’ü kadın girişimciler tarafından liderlik edilen takımlar.” dedi.

Bu gelişmeler, Türkiye’nin teknoparkları ve AR-GE destekleriyle girişimcilik ekosisteminin güçlendiğini gösteriyor. Kacır, “Amacımız, Türkiye’den 100 bin teknoloji girişiminin doğmasını ve bu girişimlerden 100’ünün milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşmasını sağlamak.” dedi.

Son olarak Kacır, “Bugün milyar dolar değerine sahip yedi unicornumuz bulunmaktadır, bunlardan dördünün kurucuları kadın girişimciler. Teknoloji geliştirme ve inovasyon alanında kadınların katkısı büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı. Bakanlık olarak tüm imkanları seferber edeceklerini belirten Kacır, Türkiye Yüzyılı’nda teknoloji girişimciliği ile yeni başarı hikayeleri yazmaya devam edeceklerini vurguladı.

“`

Related Posts

Almanya’da konut inşaat maliyeti enflasyonu solladı

Konut sıkıntısının yaşandığı Almanya’da konut inşaatı maliyetinin genel enflasyondan daha hızlı arttığı bildirildi.

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

1.5 milyonun altındaki modeller açıklandı: İşte en ucuz sıfır araçlar listesi; Togg, Fiat, Renault, Hyundai, Opel, BYD, Kia otomobil fiyatları

Türkiye otomobil pazarında sıfır araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Güncel fiyatlar doğrultusunda hazırlanan listeye göre, çeşitli marka ve modeller hâlâ 1.5 milyon TL’nin altında satışa sunuluyor. Fiat, Hyundai, Opel, Citroën ve Renault gibi …

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …