Çinli bilim insanları duyurdu: Göz kapalıyken görmeyi sağlayan kontakt lens üretildi

Çinli Bilim İnsanları, İnsan Gözüyle Kızılötesi Işığı Görmeyi Sağlayan Yenilikçi Kontakt Lens Geliştirdi

Uzaylı filmlerinden fırlamış gibi görünse de gerçek olan bu teknoloji sayesinde, gözler kapalıyken bile ışığın yönü ve kodlanmış mesajların algılanabildiği belirtildi. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden nörobilimci Xue Tian liderliğindeki araştırma ekibi, bu buluşlarını bir teknoloji dergisinde ilk kez okuyucularla paylaştı.

Araştırmaya göre; geliştirilen yeni nesil kontakt lensler, şeffaf ve esnek bir plastik malzemeden üretilmiş olup içerisinde bulunan özel nano parçacıklar sayesinde kızılötesi ışığı görünür ışığa dönüştürebiliyor ve bunu yaparken harici bir enerji kaynağına ihtiyaç duymuyor.

Yapılan deneylerde, deneklerin kontakt lens takılıyken kızılötesi ışığın geldiği yönü belirleyebildiği ve ayrıca Morse alfabesine benzer kodlanmış sinyalleri çözebildiği gözlendi. Ayrıca, gözler kapalıyken bu teknolojinin daha etkili olduğu vurgulandı.

Xue, bu teknolojinin ileride renk körü bireyler için de önemli bir yenilik olabileceğini belirtti. Bilim insanı, lensin kırmızı ışığı yeşile dönüştürerek renk körlerin daha iyi görmesine olanak sağlayabileceğini açıkladı.

Related Posts

Ozan Bayram’dan Türkiye rekoru

Milli atlet Ozan Bayram, Çekya’da düzenlenen Avrupa Takımlar Yürüyüş Şampiyonası’nda 2.42.27’lik derecesiyle Türkiye rekoru kırdı.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Akıllı dikiş devrimi! Enfeksiyonlara karşı erken uyarı

Tıp dünyasında devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Akıllı dikişler, cerrahi operasyonlar sonrası enfeksiyonları ve diğer komplikasyonları anında tespit ederek hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırmayı vaat etti. Geleneksel dikiş …

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …