Konak Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Demir yolu araçlarında yeni dönem: Tescil ve Tip onay kriterleri belirlendi

Uluslararası trafik kapsamı dışında kalan demir yolu araçları için düzenlenecek tescil belgesi ile tip onay kriterleri düzenlendi.

Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan “Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle uluslararası trafik dışındaki demiryolu araçlarının tescil kriterleri belirlendi.

Tescil edilecek lokomotiflerin ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacağı belirtildi. Ayrıca, lokomotiflerin uygunluk değerlendirme süreçlerinde esas alınacak kriterler, UTP/TSI’lar ve diğer ulusal kurallar yerine Bakanlıkça çıkarılan tebliğle belirlenecek.

Bu yeni düzenlemeyle tescil belgesinin geçerlilik süresi, tip onay belgesinin geçerlilik süresiyle sınırlandırıldı.

Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Bunun yanı sıra, “Demiryolu Araçları Tip Onay Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni yönetmelikle, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) tarafından üretilecek yerli elektrikli lokomotiflere düzenlenecek tip onay belgesi için uygulanacak kurallar belirlendi.

Tip onay belgesiyle tescillenecek lokomotiflerin ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacağı ve belgenin geçerlilik süresinin 18 ay ile sınırlandırılacağı da belirtildi.

“Ulusal Taşımacılık Faaliyetlerinde Kullanılacak Elektrikli Lokomotiflerin Tip Onay ve Tescil Kriterlerine İlişkin Tebliğ” de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu tebliğ ile ulusal taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacak elektrikli lokomotiflerin tip onayı ve tescili için esas alınacak teknik emniyet şartları ve demir yolu altyapısıyla uyumluluk değerlendirme kriterleri belirlendi. Araç üreticileri, uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde kullanılacak test ve değerlendirme prosedürlerini, talimatlarını, kayıt formlarını ve diğer dokümanları belirlenen kriterlere uygun şekilde sunmaktan sorumlu olacak.