Elon Musk’ın X’inden Bluesky’a göç ne anlama geliyor? ‘Sosyal sermayenin bir ağdan diğer ağa aktarımı zor’




Elon Musk’ın Değişen Dünyası

Elon Musk’ın Yeni Hedefi: Bluesky

Milyarder ve ABD Hükümet Verimliliği Departmanı (DOGE) Başkanı Elon Musk, Twitter’ı 2022’de satın alarak X’e dönüştürme planlarıyla milyonlarca sosyal medya kullanıcısının ilgisini çekti. Musk’ın girişimi, merkeziyetsiz bir alan olarak konumlandırılan Bluesky’ı sosyal medya dünyasında popüler hale getirdi. Platform, ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın yeniden göreve gelme ihtimaliyle birlikte ivme kazandı. Türkiye’de ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınmasıyla Bluesky’a olan ilgi belirgin bir şekilde arttı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) X hesaplarını engellemesi üzerine toplu dijital göç gündeme geldi ve Bluesky’ın kullanıcı sayısı Nisan ayı itibariyle 34 milyona ulaştı.

X’in Yeni Rolü: Trump Politikalarının Megafonu

Prof. Dr. Tolga Kara, X’i artık “Trump politikalarının megafonu” olarak nitelendiriyor. Musk’ın dünya genelinde uyum sağlamaya çalıştığına dikkat çeken Kara, X’in hükümetlerin isteklerini geri çevirmediğini belirtiyor. Kara ayrıca X’in, içerikleri manipüle ettiğine ve kullanıcıları sansasyonel ve uydurma haberlerle bombardıman ettiğine vurgu yapıyor.

Sosyal Ağlardaki Göç ve Bluesky’nın Geleceği

Dr. Sarphan Uzunoğlu, sosyal medyadaki ‘yankı odaları’na dikkat çekerek, Bluesky’ın çok seslilik açısından tereddütlü bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtiyor. Uzunoğlu, sosyal medyanın bilgiye erişim aracı haline geldiğini ve bu nedenle kullanıcıların farklı platformlara geçişte “daha az sansür” beklentisi içinde olduğunu söylüyor. Ancak Uzunoğlu, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı direnç göstermeyen X’in, kalıcı bir göçün zor olabileceğini ifade ediyor.


Related Posts

Sahte baz istasyonu nedir? Android 16‘da önemli bir güvenlik önlemi olacak

Google, Android 16 kullanıcılarını sahte baz istasyonlarından koruyarak, gizli takip eden ve sahte mobil ağlara karşı önemli güvenlik prosedürleri uygulayacak.

Bir bakteri kadar hafif, atom kadar küçük… Bilim insanları uyardı: Herkesin evinde olabilir

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler, sadece uzak galaksilerde değil, doğrudan evimizin içinden bile geçiyor olabilir. Bilim insanlarına göre, “ilksel kara delikler” olarak adlandırılan mikroskobik kara delikler, karanlık maddenin gizemini çözmede kritik bir rol oynayabilir.

TEKNOFEST 17-21 Eylül’de kapılarını İstanbul’da açacak

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl 12. kez kapılarını açıyor! 17-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar toplamda 11 milyona yakın ziyaretçiye ilham veren TEKNOFEST, medeniyetler beşiği İstanbul’un eşsiz atmosferinde teknoloji ve inovasyon rüzgârları estirecek.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Akın akın Ay’a gidiyorlar! Resmen servet yatıyor, bu rakam ülkeleri heyecanlandırdı!

Çin ve ABD, son dönemde Ay’ı stratejik bir maden sahası olarak görüp kolonileştirme yarışını kızıştırdı. Vancouver merkezli bağımsız bilim insanları, Ay kraterlerinde platin, rodyum ve iridyum gibi nadir metallerin değerinin 1 trilyon doları aşabileceğini hesapladı.

Meta’dan geleceğin teknolojisi: İşte deneysel artırılmış gerçeklik gözlüğü Aria Gen 2’nin tüm detayları

Bu hafif çerçeveli gözlük, bir gün tüketici ürünlerine dönüşebilecek birçok iyileştirme barındırıyor. Bunlar arasında her bir göz için bakışı takip edebilen, göz kırpmalarını algılayabilen ve göz bebeklerinin merkezini tahmin edebilen geliştirilmiş …