Galaksiler arası kozmik düello ilk kez görüntülendi

Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskopu (VLT) ve ALMA teleskop ağı ile gerçekleştirilen gözlemlerde, araştırmacılar saatte 1,8 milyon kilometre hızla yaklaşan iki galaksiyi inceledi. Yaklaşık 4 yıl süren gözlemlerde, bir galaksi diğerine yoğun ultraviyole radyasyon göndererek yıldız oluşturan gaz bulutlarını dağıttı.

Araştırmacı Pasquier Noterdaeme, bu olayı ‘kozmik bir düello’ olarak nitelendirdi. İki galaksi, 11 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve birleşerek daha büyük bir galaksiye dönüşüyor.

Araştırma, evrenin ‘kozmik öğle vakti’ olarak adlandırılan dönemde yıldız oluşumunun zirvede olduğunu gösterdi. ‘Saldıran’ galaksideki kuasar, süper kütleli bir kara delikten besleniyor ve ışıma yoluyla yıldız oluşumunu durduruyor.

Kara deliğe çekilen gaz ve tozun yoğun radyasyonu, hedef galaksinin hidrojen moleküllerini parçalayarak yıldız oluşumunu engelliyor.

Araştırmacılar, binlerce düşük çözünürlüklü tayf arasında sıra dışı özellikleri sayesinde kuasarı fark ettiler. ALMA’nın yüksek çözünürlüğü sayesinde etrafındaki ikinci galaksiyi görebildiler. Galaksilerin aslında binlerce ışık yılı uzaklıkta olduğu tespit edilerek çarpışmanın erken aşamada olduğu belirlendi.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Dong-Woo Kim, galaksi birleşmelerinin evrenin erken dönemlerinde sıkça görüldüğünü belirtti.

Related Posts

Çinli bilim insanları duyurdu: Göz kapalıyken görmeyi sağlayan kontakt lens üretildi

Çinli bilim insanları, kızılötesi ışığı görünür hale getiren devrim niteliğinde bir kontakt lens geliştirdi. Gözler kapalıyken bile çalışan bu lenslerin askeri operasyonlardan renk körlüğü tedavisine kadar geniş bir kullanım alanı sunacağı belirtildi. Araştırmacılar, teknolojinin gelecekte insanlara ‘süper görüş’ yeteneği kazandıracağını duyurdu.

Ozan Bayram’dan Türkiye rekoru

Milli atlet Ozan Bayram, Çekya’da düzenlenen Avrupa Takımlar Yürüyüş Şampiyonası’nda 2.42.27’lik derecesiyle Türkiye rekoru kırdı.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Akıllı dikiş devrimi! Enfeksiyonlara karşı erken uyarı

Tıp dünyasında devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Akıllı dikişler, cerrahi operasyonlar sonrası enfeksiyonları ve diğer komplikasyonları anında tespit ederek hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırmayı vaat etti. Geleneksel dikiş …