Galaksiler arası kozmik düello ilk kez görüntülendi

Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskopu (VLT) ve ALMA teleskop ağı ile gerçekleştirilen gözlemlerde, araştırmacılar saatte 1,8 milyon kilometre hızla yaklaşan iki galaksiyi inceledi. Yaklaşık 4 yıl süren gözlemlerde, bir galaksi diğerine yoğun ultraviyole radyasyon göndererek yıldız oluşturan gaz bulutlarını dağıttı.

Araştırmacı Pasquier Noterdaeme, bu olayı ‘kozmik bir düello’ olarak nitelendirdi. İki galaksi, 11 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve birleşerek daha büyük bir galaksiye dönüşüyor.

Araştırma, evrenin ‘kozmik öğle vakti’ olarak adlandırılan dönemde yıldız oluşumunun zirvede olduğunu gösterdi. ‘Saldıran’ galaksideki kuasar, süper kütleli bir kara delikten besleniyor ve ışıma yoluyla yıldız oluşumunu durduruyor.

Kara deliğe çekilen gaz ve tozun yoğun radyasyonu, hedef galaksinin hidrojen moleküllerini parçalayarak yıldız oluşumunu engelliyor.

Araştırmacılar, binlerce düşük çözünürlüklü tayf arasında sıra dışı özellikleri sayesinde kuasarı fark ettiler. ALMA’nın yüksek çözünürlüğü sayesinde etrafındaki ikinci galaksiyi görebildiler. Galaksilerin aslında binlerce ışık yılı uzaklıkta olduğu tespit edilerek çarpışmanın erken aşamada olduğu belirlendi.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Dong-Woo Kim, galaksi birleşmelerinin evrenin erken dönemlerinde sıkça görüldüğünü belirtti.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

100 yıl önce bilim insanları ne kadar yaşayacağımızı öngörmüş

Bilim insanları 100 yıl önce aslında ne yaşayacağımızı biliyorlardı. Yapılan araştırmalarda, günümüz ve geçmiş karşılaştırılarak ilginç sonuçlar ortaya koyuldu.

Google Haritalar’daki gizli tehlike ortaya çıktı! Her ev tehlikede olabilir!

Google Haritalar’ın Street View özelliği hırsızların kullandığı teknik haline geldi. Hırsızlar bu özelliği kullanarak keşif yaptığı ortaya çıktı.