Kredi Kartı Limitleri Aşağı Çekilir Mi, Nakit Çekimi Miktarı Düşürülür Mü?

Kredi kartlarıyla alakalı seçim sonrası düzenlemeler beklentisi oluştu. Kredi kartı limitleri ve nakit çekim miktarı azaltılacak mı? Kredi kartlarına yönelik hangi değişiklikler bekleniyor? İşte ayrıntılar…

Beykent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Murat Ferman, bu konuda CNN Türk canlı yayınında detayları aktardı. Ferman, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Banka kartları olarak bilinen bir grup var. Bu kredili hesaplar, sıkılaştırıcı önlemlere tabi tutulabilir. Kredili hesap kullanımı son dönemde arttı. Bankalar, enflasyon ve TL’nin değer kaybı nedeniyle kredili hesapları genişletti. Önden ödemeli kartlar da bir diğer konu.

‘5 AYDIR FAİZLER SABİT’

Kredi kartları, limit dahilinde harcama yapılmasını ve daha sonra ödeme yapılmasını sağlar, yani kredi kullanımı anlamına gelir. Son 5 ayda kredi kartı faizlerinde herhangi bir artış olmadı, faizler hâlâ %4’ün altında. Ancak gösterge faizinde 45’e kadar artış oldu. Ancak, vatandaşın seçim sürecindeki fırsatları daraltmamak adına faizler düşük tutuldu.

Vatandaşlar, günlük yaşamlarını sürdürebilmek için tüketici kredilerine göre daha avantajlı olan kredi kartlarını tercih ediyorlar. Bankalar, kredi kartı limitlerini farklı alternatiflerle artırmaya çalışıyorlar, örneğin kripto para, dolar veya altın alımıyla. Bankalar bu konuda düzenlemeler yapmıştı.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ AZALTILABİLİR Mİ?

Evet, son dönemde bankaların kredi kartı limitlerini yeniden düzenlediklerini görüyoruz. Hatta Maliye Bakanı, kredi kartı limitlerinin belirli gelir düzeylerine ve ödeme kabiliyetine göre oluşturulması gerektiğini belirtti.

Son dönemde, bankaların kredi kartı limitlerini birden yükselttiğini gördük. Kredi kartları, bankaların en korunan kredi türüdür ve yasal takibi vardır. Bu nedenle bankalar, kredi riskini en üst düzeyde kontrol ederler.

NAKİT ÇEKME MİKTARI AZALTILACAK MI?

Evet, bu konuda düzenleme olabilir. Piyasada 17-18 trilyonluk bir büyüklük var ve bunun 1.7 trilyonu kredi kartı harcamalarından kaynaklanıyor. Taksit sayıları sınırlandırılabilir ve bazı harcamalarda taksitler kaldırılabilir. Benzer uygulamalar mevcut, örneğin yurt dışı uçak biletleri ve kozmetik ürünlerinde. Yeni düzenlemelerle talebi kontrol altına alıcı önlemler alınacak. Ancak, bu sürecin sosyal maliyeti de göz önünde bulundurulmalı.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir