Kredi ve kredi kartlarında korkutucu tablo

Bankaların Tahsildeki Kredi Alacakları Darboğaza Girdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verilerine göre, bankaların kredi alacaklarını tahsil etmede zorlandığı ortaya çıktı. Geçen yıl yüzde 3,9 olan tahsili gecikmiş alacaklardaki (TGA) artış hızı, 4 Nisan itibarıyla geçen yıla kıyasla yaklaşık 6 kat artarak yüzde 22’ye yükseldi. TGA’daki artış haftada 10 milyar TL’ye yaklaşırken, geçen yıl 12,3 milyar TL olan aylık ortalama TGA artışı bu yıl aylık 23 milyar liraya ulaştı. 2024 sonunda 294 milyar TL olan bankaların TGA tutarı 4 Nisan haftasında 358,3 milyar liraya yükselirken, TGA artış hızı da geçen yılın aynı döneminde yüzde 3,9 iken bu yıl 4 Nisan haftasında yaklaşık 6 kat artışla yüzde 22 oldu.

TGA’daki Artış 19 Mart Operasyonları Ardından Hız Kazandı

Bankaların bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarını tahsil edememe sorunu, şirketlere ve ticari kredilere de sıçradı. Son verilere göre, yılbaşında 177 milyar TL olan TGA tutarı nisan başında 207,3 milyar TL’ye yükseldi. Yılbaşından bu yana TGA’daki artış oranı yüzde 17 olurken, 19 Mart operasyonlarından bu yana TGA artış hızında hızlı bir yükselme yaşandı. TGA’da haftalık artış hızı yüzde 7,2’ye ulaşırken, bireysel ve ticari kredilerde haftalık TGA artışının parasal tutarı 9,3 milyar TL’ye çıktı. Bankaların tahsil edemediği kredi alacakları haftada yaklaşık 10 milyar TL artarken, yasal takibe intikal süreçleri ve tutarları da artmaya devam ediyor. Geçen yıl TGA’ların bankaların net karına oranı yüzde 23 iken, bu yılın ilk dört ayı sonunda bu oran yüzde 39’a yükseldi.

Finansa ve Krediye Erişim Güçleşecek, Konkordato ve İflaslar Artacak

Faiz indirimlerine rağmen TGA’daki artışın hızlanması, ekonomideki durgunluğun şirketlerin kredi ödemelerinde zorlanmasına neden oldu. Bireysel ve ticari kredi faizlerinde yaşanan artışlar, Merkez Bankası’nın faiz kararıyla daha da derinleşti. Finansa erişim zorlukları yaşayan şirketlerin durumu, konkordato ve iflasların artmasına neden olabilir. TGA verileri, yasal takibe intikal eden kredi tutarları, icraya verilen bireysel kredi borçlusu ve hacizle karşılaşacak ticari kredi borçlusu şirketlerde büyük bir artışa işaret ediyor.

Related Posts

Altın, dolar, euro… Hepsi düştü, bir tek o yükseldi!

Borsada CHP Kurultayı davası rallisi yaşandı. BIST 100 endeksi dava başladıktan sonra yükselişe geçerken davadan ‘ertleme’ kararının çıkışı ile yükselişine hız kattı. Sabaha yüzde 0,54 yükselişle giren BIST Endeksi gelişmelerin etkisi ile yükselmeye …

Baykar en fazla ihracat yapan 10 firmadan biri oldu

Son 4 yıldır savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2023’te elde ettiği başarıyı tekrarlayarak 2024’te de Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firmadan biri oldu.

Köprüden atlayan iş insanı başına neler geldiğini 1 yıl önce anlatmış

Köprüden atlayarak hayatına son veren iş insanı İlhan Arık, 1 yıl önce katıldığı Youtube programında acılarla dolu hayat hikayesini anlattığı ortaya çıktı.

CHP’li Gürer: Konkordato ilan sayısı yılın 5 ayında 2 bin 235’e yükseldi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son günlerde görülen büyük firmaların konkordato ilanları hakkında “Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor” dedi.

Nvidia çalışanları 1 milyar doların üzerinde hisse sattı

FT’nin raporuna göre Nvidia çalışanları piyasadaki yükselişin ortasında 1 milyar doların üzerinde hisse sattı.

Kırtasiye devinde küçülme: 58 kişi işten çıkarıldı

Anadolu Grubu’nun kırtasiye sektöründeki iştiraki Adel Kalemcilik, 2024 yılında hem gelir hem de istihdamda dikkat çeken bir daralma yaşadı. Şirket, yılın ilk yarısına ilişkin verilerini Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla kamuoyuna …