Kültürel miras evinde güzel

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri, kaçak kazılar ve yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan eserlerin izini sürmeye devam ediyor. Bakanlık uzmanları, dünya çapındaki müzeleri, galerileri, müzayede evlerini, doğrudan satış işlemlerini ve diğer kaynakları düzenli olarak tarayarak, kaçırılan kültür varlıklarını tespit ediyor. Yürütülen titiz çalışmalar sonucunda 2018’den itibaren 8 bin 967 eserin Türkiye’ye iadesi sağlandı. 2002’den bu yana Türkiye’ye iadesi sağlanan eserlerin sayısı ise 13 bin 282’yi buluyor.

Marcus da gelecek

Bu yıl içerisinde iadesi beklenen eserler arasında ABD’den Marcus Aurelius heykeli var. ABD’nin Ohio eyaletindeki Cleveland Sanat Müzesi’nde sergilenen bronz heykelin, 1960’lı yıllarda Burdur’da yer alan Boubon Antik Kenti’nden yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarıldığı anlaşıldı.

Mısır ilk sırada

Anadolu tarihine ait eserler yurda dönerken, Türkiye’ye yasa dışı yollarla getirilen ve başka bir ülkeye ait olduğu tespit edilen eserler için de titiz çalışmalar yürütülüyor. Bu eserlerin Türkiye’nin taraf olduğu UNESCO’nun ilgili sözleşmesinin hükümleri gereğince ait olduğu ülkeye iadesi sağlanıyor.

Türkiye’de yakalanan ve başka ülkelere ait kültür varlıklarıyla ilgili olarak eğer Türkiye’de adli veya hukuki süreçler varsa öncelikle bu süreçlerin tamamlanması bekleniyor. Ardından ilgili ülkelerle iletişime geçilerek eserlerin iadeleri gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda da son 10 yılda Türkiye Mısır’a 156, Irak’a 87, İran’a 55, Çin’e iki, Kazakistan’a bir adet olmak üzere toplam 301 tarihi eserin iadesini sağladı.

ABD’li bir koleksiyonerde bulunan ve Burdur’daki Bubon Antik Kenti’nden kaçırıldığı saptanan Roma İmparatoru Lucius Verus’un bronz heykeli Türkiye’ye dönen eserler arasında. Antik Dönem bronz heykellerin birçoğunun eritilip günümüze kadar başka alanlarda kullanılmış olması, bu heykele ayrı bir önem kazandırıyor.

Yasal süreçten önce diyalog

Yasa dışılık tespiti yapılmış eserlerin yurda geri dönüşü için girişimler Kültür Bakanlığı koordinasyonunda, Dışişleri, Adalet ve İçişleri bakanlıkları aracılığıyla gerçekleştiriliyor. İade için öncelikle müzakere ve diyalog yöntemi tercih ediliyor. Sonuç alınamazsa kültür varlığı kaçakçılığına konu olmuş eserler için diplomatik ve hukuki girişimler devreye giriyor.

 

Related Posts

ABD ile İran görüştü iddiası!

ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile doğrudan temas kurduğu öne sürüldü. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, İsrail’in geçtiğimiz hafta İran’a yönelik başlattığı saldırıların ardından …

Alkolü arkadaşlar birbirini bıçakladı

Kayseri’de alkollü oldukları öne sürülen 2 arkadaş, birbirlerini bıçakla yaraladı.

Almanya İsrail’e silah ihracatını onayladı

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırılarla başlayan çatışma karşılıklı füze atışları ile sürerken Almanya, İsrail’in saldırılarına ilişkin ‘işin pis kısmını hallediyor’ diyerek tarafını belli ederek dikkat çekmişti. Son yıllarda İsrail’e silah …

İsrail yine Gazze’de yardım bekleyenlere saldırdı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail’in Gazze Şeridi’nde yardım bekleyen Filistinlileri hedef alması sonucu 16 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 kişi yaralandı.

Bodrum’a 5 ayda 299 bin yabancı turist geldi

Muğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’a son 5 ay içerisinde hem hava hem de deniz yoluyla 299 bin yabancı turist geldiğini belirten Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz, “Gelen yabancı turistlere baktığımız zaman ilk sırada İngiltere sonrasında; Polonya, Rusya ve Almanya olmak üzere devam ediyor” dedi.

Yardım almaya geleni katlediyor

İsrail dün Deyr el-Belah ve Han Yunus’taki interneti kesip katliam yaptı. Katledilen 68 kişiden 33’ü yardım dağıtım merkezine gelenlerdi. İsrail, 27 Mayıs’tan bu yana yardım almaya gelen 338 kişiyi öldürdü.