Mars’ta tarihi keşif: Devasa toz fırtınalarının nedeni ortaya çıktı

Mars’ı Etkisi Altına Alan Devasa Toz Fırtınalarının Kaynağı Açıklığa Kavuştu!

Mars, uzun bir süredir devasa toz fırtınalarıyla mücadele ediyordu. Ancak yeni bir çalışma, bu fırtınaların kaynağının Mars yüzeyindeki enerji dengesizliğiyle ilişkili olabileceğini ortaya koydu.

Güneş sistemi içindeki gezegenler ve uydular, güneşten enerji emerken aynı zamanda bu enerjiyi uzaya geri yayar. Bu dengesizlik “ışınımsal enerji bütçesi” olarak adlandırılır.

Houston Üniversitesi’nden fizik profesörü Liming Li, çalışmanın ikinci yazarı olarak, gezegenlerin iklimini belirleyen faktörlerden birinin de enerji dengesi olduğunu vurguladı.

Mars’ın REB’si hakkında çok az bilgi bulunuyordu ve bu nedenle gezegenin iklimini anlamak zordu. Ancak araştırmacılar, Mars’ın kuzey yarımküresinde enerji fazlası oluştuğunu keşfettiler.

Mars’ın yüzeyinden yayılan ışınım verileri incelendi ve kuzey kutbunda enerji fazlası olduğu ortaya çıktı. Bahar ve yaz mevsimlerinde ise kuzey enlemlerinin çevresindeki alanların daha fazla enerji emdiği görüldü.

Bilim insanları, Mars’ın güney yarımküresi bahar mevsimindeyken güneşe daha yakın olduğunu belirterek, bu durumun devasa toz fırtınalarını tetikleyebileceğini öne sürdü.

Mars’taki Bu Anomali Nasıl Oluşuyor?

Isınan güney yarımküre, Mars’ın ince atmosferinde toz parçacıklarının havaya kaldırılmasına neden oluyor ve böylece devasa toz fırtınaları meydana geliyor.

Related Posts

Sahte baz istasyonu nedir? Android 16‘da önemli bir güvenlik önlemi olacak

Google, Android 16 kullanıcılarını sahte baz istasyonlarından koruyarak, gizli takip eden ve sahte mobil ağlara karşı önemli güvenlik prosedürleri uygulayacak.

Bir bakteri kadar hafif, atom kadar küçük… Bilim insanları uyardı: Herkesin evinde olabilir

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler, sadece uzak galaksilerde değil, doğrudan evimizin içinden bile geçiyor olabilir. Bilim insanlarına göre, “ilksel kara delikler” olarak adlandırılan mikroskobik kara delikler, karanlık maddenin gizemini çözmede kritik bir rol oynayabilir.

TEKNOFEST 17-21 Eylül’de kapılarını İstanbul’da açacak

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali TEKNOFEST, bu yıl 12. kez kapılarını açıyor! 17-21 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan festival, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar toplamda 11 milyona yakın ziyaretçiye ilham veren TEKNOFEST, medeniyetler beşiği İstanbul’un eşsiz atmosferinde teknoloji ve inovasyon rüzgârları estirecek.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Akın akın Ay’a gidiyorlar! Resmen servet yatıyor, bu rakam ülkeleri heyecanlandırdı!

Çin ve ABD, son dönemde Ay’ı stratejik bir maden sahası olarak görüp kolonileştirme yarışını kızıştırdı. Vancouver merkezli bağımsız bilim insanları, Ay kraterlerinde platin, rodyum ve iridyum gibi nadir metallerin değerinin 1 trilyon doları aşabileceğini hesapladı.

Meta’dan geleceğin teknolojisi: İşte deneysel artırılmış gerçeklik gözlüğü Aria Gen 2’nin tüm detayları

Bu hafif çerçeveli gözlük, bir gün tüketici ürünlerine dönüşebilecek birçok iyileştirme barındırıyor. Bunlar arasında her bir göz için bakışı takip edebilen, göz kırpmalarını algılayabilen ve göz bebeklerinin merkezini tahmin edebilen geliştirilmiş …