Yabancı yatırımcıya borç büyük: Açık 270,1 milyar dolar!

Türkiye’nin 2024 Yılı Mart Ayı Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu Verileri Açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Mart ayına ilişkin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerini sonunda açıkladı. Mart sonu itibarıyla Türkiye’nin net yatırım pozisyonu açığı 270,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu açık, yıl sonuna kıyasla 25,2 milyar dolar azalarak düşüş gösterdi.

Verilere göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları 2023 sonuna oranla yüzde 3,1 artarak 377,9 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde yükümlülükler ise yüzde 2,1 azalarak 648 milyar dolara geriledi.

Varlık kalemleri içinde önemli gelişmeler şunlar:

  • Bankaların döviz cinsinden efektif ve mevduat varlıkları, yüzde 13,6 artarak 44,8 milyar dolara yükseldi.
  • Doğrudan yatırımlar yüzde 3 artarak 73,3 milyar dolara ulaştı.
  • Portföy yatırımları yüzde 6,8 yükselerek 4,2 milyar dolara çıktı.
  • Diğer yatırımlar yüzde 5,7 artış göstererek 143,8 milyar dolara yükseldi.
  • Resmi rezerv varlıklar yüzde 0,9 artarak 156,5 milyar dolara çıktı.

Yükümlülük tarafında ise özellikle TCMB’nin mevduat yükümlülüklerinde önemli bir düşüş yaşandı. Bu kalem yüzde 13,3 azalarak 30,1 milyar dolara geriledi.

Doğrudan Yabancı Yatırımlarda ve Portföy Yatırımlarında Düşüş

Doğrudan yabancı yatırımlar, BIST 100 endeksindeki değer kaybı ve kur etkisiyle yüzde 9,2 düşüş göstererek 165,2 milyar dolara indi. Portföy yatırımları ise yüzde 3,6 azalarak 120,2 milyar dolara geriledi. Diğer yatırımlar ise yüzde 2,1 artarak 362,7 milyar dolara yükseldi.

Ne Anlama Geliyor?

Türkiye’nin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu’ndaki 270,1 milyar dolarlık açık, ekonominin yabancı sermayeye ve dış finansmana olan bağımlılığını gösteriyor. Bu durum, uluslararası ekonomik koşulların ve küresel sermaye akımlarının Türkiye ekonomisini doğrudan etkileyebileceğini işaret ediyor.

Related Posts

Fitch’ten Türkiye ekonomisi için yeni rapor: Bazı piyasaların büyüme beklentilerini düşürdü!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, aralarında Türkiye’nin de olduğu Çin, Meksika, Endonezya, Kore, Hindistan, Brezilya ve Rusya ekonomilerinin tahminlerini revize etti. Peki raporda Türkiye için neler denildi? İşte detaylar…

Hindistan’ın boykotu büyüyor: Türk mücevherlerini taklit edecekler!

Hindistan’daki bazı kuyumcular, siyasi nedenlerle Türk menşeli mücevher ürünlerini satıştan kaldırma kararı aldı. Bu karar, sektörde geniş destek buldu. Hint üreticiler ise Türk tasarımlarını taklit etmeye hazırlanıyor.

bizz@kampüs’te 1108 takım Ülker Caramio için yarıştı: İlk 3’e girenler toplam 240 bin TL ödül ve uzun süreli staj hakkı kazandı

Gençlerin her yıl farklı bir Ülker markası için pazarlama odaklı stratejiler geliştirdiği ‘bizz@kampüs’ yarışmasında ödüller sahibini buldu. Bu yıl Ülker Caramio için yarışmaya katılan 1108 takım arasından ilk 3’e giren takımlar, toplam 240 bin TL ödül ve uzun süreli staj hakkı kazandı.

En düşük emekli maaşı 17 bin liraya çıkabilir

Milyonlarca emeklinin gözü, kulağı temmuz ayında yapılacak olan zam oranlarına çevrildi. SGK uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ve piyasa katılımcıları anketindeki verilere göre yaptığı hesaplamalar doğrultusunda, en düşük emekli maaşı için tahminini paylaştı.

İstanbul gece vakti sallandı: Marmara merkezli 4 büyüklüğünde deprem

AFAD, İstanbul’un Büyükçekmece ilçesi açıklarında, Marmara Denizi merkezli 4.0 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini bildirdi.

Şarj derdi bitiyor mu? Mercedes’ten elektrikli araçlara 15.000 km ekstra menzil sağlayan Güneş boyası

Teknolojinin geliştiği doğru, ancak kullanıcılar her geçen gün daha da talepkar hale geliyor. Bu da bugün birçok insan için on dakika ekstra şarj etmenin bile karşılayamayacakları bir lüks olduğu anlamına geliyor. İşte bu nedenle Mercedes, önceki …