Prof. Dr. Özlü: Verem hastalığının teşhisi kolay, tedavisi de var

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Verem, Türkiye’de Kontrol Altında”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” kapsamında yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye’de tüberküloz (verem) vakalarında sürekli bir azalma olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Verem hastalığı Türkiye’de kontrol altında. Vaka sayılarında sürekli düşüş yaşanıyor. Bu hastalık, akciğerlerde başlayıp vücudun diğer bölgelerine yayılabilen bir rahatsızlık. Teşhisi kolay ve tedavisi bulunuyor” dedi.

Verem hastalığının dünya genelinde hala önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, ilaca dirençli tüberküloz vakalarının artış gösterdiğine dikkat çekti. Ancak Türkiye’de son 20-30 yılda verem vakalarında sürekli bir düşüş trendi olduğunu belirtti.

Tüberkülozun belirtilerine de değinen Prof. Dr. Özlü, hastalığın bulaşıcı olduğunu ve teşhisinin balgam örneği ile konulabildiğini söyledi. Tedavide yüzde 100’e yakın başarı oranına ulaşılabildiğini belirten Özlü, hastaların düzenli takip ve tedavi altında tutulduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, verem hastalığının kontrol altında tutulması için insanların maske kullanımına ve hasta kişilerin dikkatli bir şekilde izolasyonuna önem vermeleri gerektiğini belirtti.

“Verem Tedavisi Etkili ve Başarılıdır”

Prof. Dr. Özlü, son olarak tüberküloz hastalığının tedavi edilebilir olduğunu vurgulayarak, günümüzde mevcut tedavilerle yüzde 100’e yakın başarı sağlandığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı verem savaş birimlerinin hastaları yakından takip ettiğini ve tedavilerin gözetim altında gerçekleştirildiğini belirtti.

Artık Türkiye’de verem kaynaklı ölümlerin büyük ölçüde azaldığını ve hastaların tedavi sürecinde sağlık ekipleri tarafından titizlikle takip edildiğini belirten Prof. Dr. Özlü, verem hastalığının kontrol altına alınmasında önemli bir başarı elde edildiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Yaz sıcağı kavurdu, uzmanlar denize girecekleri uyardı: Ani dalıştan kaçının

Yazı sıcakları etkisini artırmaya devam ederken uzmanlar deniz ve havuza gireceklere uyarılarda bulundu. Kardiyolog Prof. Dr. Hasan Turhan, soğuk suya aniden girilmesinin kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

Bilim insanları en sağlıklı öğle yemeğini açıkladı: Tavuk değil, et değil, sebzelerden iki kat daha sağlıklı!

Bilim insanları, en sağlıklı öğle yemeğinin tavuk veya kırmızı et değil, baklagiller olduğunu açıkladı.

Evliliklerin ilk 1 yılında ortaya çıkıyor: Öpüşürken bulaşan bu hastalık daha öncekileri unutturacak

İranlı araştırmacı Reza Rastmanesh önderliğindeki yeni çalışma, depresyon ve anksiyetenin sadece duygusal etkileşimle değil, öpüşme ve yakın temas yoluyla ağız bakterileri aracılığıyla da partnerler arasında “bulaşabileceğini” ortaya koydu.